Voor wie

Jong volwassenen:
Je staat misschien net op eigen benen. Je wilt je leven op gaan bouwen en toch voel je ergens een belemmering. Mogelijk heb je het rouwen om, het afscheid nemen van een dierbare of de scheiding van je ouders uitgesteld in je jongere jaren. Juist omdat je in die fase al genoeg te verwerken kreeg. Samen gaan we op zoek naar de betekenis en de gevolgen van verlies in jouw leven en helpen we je om orde en structuur te creëren in je emoties. Daarna maken we tijd en ruimte om op zoek te gaan naar je eigen talent, om de kracht die in je is (verder) te ontwikkelen zodat je zelf om kunt gaan met je verlies en rouw en verder kunt met je leven in het hier en nu.

Volwassenen:
Verlies en verlieservaringen zijn onderdeel van het leven. Rouwen is hard werken, het is moeilijk en het doet pijn. U ervaart dat het leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Verlies roept daarbij een scala aan emoties op zoals natuurlijk verdriet, maar bijvoorbeeld ook angst, boosheid, schuld, concentratieproblemen, gevoelens van depressie e.d. Samen gaan we deze emoties niet uit de weg, maar brengen hierin rust en orde aan. Hierin maken we gebruik van de innerlijke motivatie van mensen om door te gaan met het leven in het hier en nu, waarbij de herinnering aan de geliefde een belangrijke plaats inneemt.

Ouderen:
ouderen worden vaker geconfronteerd met verlies van dierbaren dan jonge mensen. Dit maakt het proces niet makkelijker, maar maakt de lege plaatsen alleen maar extra duidelijk. Verlies betekent ook dat de kring van bekenden steeds kleiner wordt en daarmee de eenzaamheid groter. Daar komt nog bij dat u als oudere niet of minder gewend bent om over deze verliezen te praten dan de jongere mensen. Daarnaast kunt u gezondheidsklachten krijgen, zodat u minder zelfredzaam wordt, niet meer zelf de deur uitgaat en dan ontstaat het risico op isolatie. Concentratieproblemen, die bij een gewoon rouwproces horen, kunnen worden gezien als vergeetachtigheid. Graag wil ik met u praten over dierbare mensen uit het verleden. Verhalen horen over hoe het was. Samen deze emoties herleven, het verdriet niet uit de weg gaan, rust en ruimte creëren in deze gevoelens van verlies en eenzaamheid en daardoor uw zelfredzaamheid behouden of zoveel mogelijk herstellen.

 

.

Voor wie