Uitleg logo en naam

Olifanten en rouw

Olifanten hebben weliswaar een dikke huid, maar ze kunnen net als mensen wekenlang verdrietig zijn als een familielid overlijdt.

Olifanten zijn bijzondere groepsdieren. Ze leven jarenlang samen en hebben onderling een hele hechte band. De dieren (vaak familie van elkaar) gaan samen op zoek naar eten en wijzen elkaar op gevaar. Olifanten proberen zelfs gewonde groepsgenoten te helpen en te beschermen.

De hechte band tussen de dieren komt ook tot uiting als een olifant sterft. Alle leden van de groep komen om de stervende olifant heen staan. Ze troosten hem met hun slurf en raken hem aan. Als hij dood is, proberen ze hem vaak weer overeind te duwen. Olifanten bedekken hun doden met aarde en bladeren. Wilde olifanten staan soms in stilte bij de lichamen van dode metgezellen en beroeren later hun door de zon gebleekte botten, alsof ze een herinnering omarmen.

LenteMe

Na de winter, waarin de natuur laat zien dat alles dood is, volgt de lente. Het heeft iets van hoop en verwachting op een nieuw begin na een koude periode. Het toestaan van de pijn, de koude, het verdriet en alles wat de lege plaats met zich meebrengt, schept de mogelijkheid om de verbinding met het hier en nu te zoeken en weer te vinden.

.

Uitleg logo en naam